Yerba mate jest produkowane z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), rośliny rodzimej dla regionu obejmującego południową Brazylię, Paragwaj, Argentynę i Urugwaj. Liście są suszone, często nad dymem, mielone, a następnie zaparzane w gorącej wodzie.
Yerba mate jest ceniona za wysoką zawartość antyoksydantów, witamin i minerałów. Zawiera kofeinę (mateinę), która dostarcza pobudzenia podobnego do tego z kawy, ale bez typowych skutków ubocznych, jak nerwowość czy drżenie mięśni. Napój jest również źródłem teobrominy, związku znajdującego się także w kakao, mającego łagodniejszy efekt pobudzający. Yerba mate uważana jest za środek poprawiający koncentrację, zwiększający energię i wspomagający trawienie.
Tradycyjnie yerba mate pije się z naczynia zwanego »mate« lub »guampa«, przez metalową słomkę zwaną »bombilla«, która filtruje liście.