Do garnka wlać olej roślinny (2 łyżki), dodać masło (45g) i posiekaną cebulę (85g), ustawić ogień na średni i smażyć, aż cebula stanie się przezroczysta.
Dodać posiekany seler (3 łodygi) i posiekane marchewki (4 sztuki). Gotować przez około 2 minuty, mieszając.
Dodać zmieloną karkówkę wołową (225g) i zmieloną karkówkę wieprzową (125g), dużą szczyptę soli i kilka szczypt pieprzu. Rozdrabniać mięso widelcem, mieszać i gotować, aż straci surowy, czerwony kolor.
Dolać pełnotłuste mleko (250ml) i delikatnie gotować, często mieszając, aż całkowicie wyparuje.
Dodać startą gałkę muszkatołową (1/8 łyżeczki) i wymieszać. Dolać wytrawne białe wino (250ml) i odparować.
Dodać pokrojone pomidory śliwkowe z puszki z sokiem (500g) i wymieszać. Kiedy pomidory zaczną się gotować, zmniejszyć ogień tak, aby sos gotował się na najlżejszym ogniu, z okazjonalnym bąbelkiem przebijającym się na powierzchnię. Gotować, nie przykrywając, przez 3 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu. Aby zapobiec przywieraniu, można dodawać trochę wody w razie potrzeby. Na końcu jednak nie powinno zostać wcale wody, a tłuszcz musi oddzielić się od sosu.
W razie potrzeby doprawić solą.
Podawać z ugotowanym, odcedzonym makaronem (550675g) i świeżo startym parmezanem na boku.