Śledzie: słownik

Pojęcia związane ze śledziami.

Matias to śledź, który nie odbył jeszcze tarła. Są lekko solone i mają krótki termin przydatności do spożycia.

Ulik to mniejsza i bardziej tłusta wersja matiasa.

Śledź niewypatroszony to wyrośnięty śledź przed odbyciem tarła, z mleczem (mleczak) lub ikrą (ikrzak). Dostępny jako świeży, wędzony lub solony.

Śledź wypatroszony to chudy śledź po obyciu tarła, bez mlecza lub ikry. Dobrze nadaje się na marynaty i rolmopsy, gorzej smakuje jako świeży lub lekko solony.

Śledź zielony to śledź dostarczany do sklepów z lodem. Doskonale nadaje się do smażenia.

Pikling to lekko solony uwędzony śledź zielony. Ma bardzo delikatny smak.

Śledź à la łosoś to namoczony w wodzie wędzony śledź solony. Ma bardziej zwarte mięso niż pikling.

Śledź à la Bismarck to potrawa ze śledzi bałtyckich marynowanych w kilkuprocentowej zalewie octowo-korzennej z dodatkiem warzyw i przypraw (cebuli, nasion gorczycy i liści laurowych). Powstała w XIX wieku w Stralsundzie.

Rolmops to śledź wypatroszony i zrolowany wokół kawałka cebuli lub ogórka kiszonego, następnie marynowany w roztworze octowym. Jest popularną przystawką w krajach nordyckich i niemieckich.

Składnik: ryby

Kategoria: opisy