Penne rigate w wódce

Wódka w tym przepisie jest kluczowym składnikiem. Alkohol pomaga wydobyć smaki z pomidorów i śmietany, tworząc unikalną kompozycję.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek (100ml), posiekany czosnek (2 ząbki) i posiekaną cebulę (½ sztuki). Gotować, aż zmiękną. Dodać pokrojone pomidory pelati wraz z zalewą (400g) i wódkę (100g). Gotowaćprzez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wmieszać śmietankę 30% (100ml). Wmieszać masło (2 łyżki). Doprawić solą i pieprzem.

Ugotować penne (400g) w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą. Odcedzić i przełóżyć do ciepłej miski. Dodać wodę z gotowania makaronu (100ml). Polać sosem i wymieszać. Posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią.

Składnik: makaron

Kuchnia: Włochy

Technika: gotowanie

Kategoria: d. główne

Porcji: 4

Na podstawie: opracowanie własne