Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek (100ml), posiekany czosnek (2 ząbki) i posiekaną cebulę (½ sztuki). Gotować, aż zmiękną. Dodać pokrojone pomidory pelati wraz z zalewą (400g) i wódkę (100g). Gotowaćprzez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wmieszać śmietankę 30% (100ml). Wmieszać masło (2 łyżki). Doprawić solą i pieprzem.
Ugotować penne (400g) w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą. Odcedzić i przełóżyć do ciepłej miski. Dodać wodę z gotowania makaronu (100ml). Polać sosem i wymieszać. Posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią.
Składnik: makaron
Kuchnia: Włochy
Technika: gotowanie
Kategoria: d. główne
Porcji: 4
Na podstawie: opracowanie własne